Női kézilabda

2024.04.17. 11:03

A csapat az egyének felett áll - vallja Pigniczki Krisztina, a magyar válogatott győri edzője

Papp Győző

Pigniczki Krisztina (jobbra) és Kuczora Csenge öröme Debrecenben. Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A magyar női válogatott remek  teljesítménnyel, a debreceni kvalifikációs tornát megnyerve jutott ki az idei párizsi olimpiára. A siker tevékeny részese volt a győri Pigniczki Krisztina, aki edzőként, Golovin Vladimir a szövetségi kapitány segítőjeként dolgozik a válogatott mellett.
- Várakozáson felüli volt ez az eredmény, a magabiztos kijutás vagy azért számítottak rá?  - kérdeztük az edzőt.
- Titkon reméltük, hogy sikerül olyan helyezést elérni, amivel megváltjuk a párizsi repülőjegyet, de azért abban nem voltunk biztosak, hogy a két legfontosabb meccset így meg tudjuk nyerni. Nagyszerű érzés volt a svédeket és a japánokat is kitűnő játékkal két vállra fektetni.
- A legutóbbi világbajnokság tükrében minek volt köszönhető ez a kiugrónak mondható teljesítmény?
- A jó formaidőzítésnek - vágja rá egyből Pigniczki Krisztina. - A szakmai okokon kívül több összetevője volt: egyrészt a lányok tisztában voltak vele, hogy a magyar szövetség kedvező lehetőséget teremtett számukra a rendezés felvállálásával, másrészt a fiúk jól példával jártak előttük a kijutással és ők sem akartak lemaradni mögöttük. Ilyen fellelkesült lelki állapotban indultak neki a tornának. 

- Az utolsó meccs után önfeledt volt az öröm. Nagyon megünnepelték a sikert?
- A szövetség rendezett egy vacsorát a hotelben, ahol laktunk, ott köszöntötték a csapatot. Utána elvonultunk és egymás között   folytattuk az ünneplést, ami csodálatos  hangulatban telt. Később mi Vovával visszavonultunk, magukra hagytuk a lányokat. Utána is remekül folytatódhatott  a buli, mert másnap senki sem erőltette a korai indulást.
- A kapitánnyal láthatóan kitűnő a munkakpcsolata. Mi a titkuk?
- Vovával egy közös cél lebeg előttünk, a lehető legjobban felkészíteni a csapatot a sikeres szerepléshez. Ezt fontosabbnak tartjuk az egyéni érdeknél, a saját karriernél. Töretlen a bizalmunk egymás iránt, a másik munkájában, még akkor is, ha esetleg  egy-egy alkalommal nem érünk el jó eredményt. 

A kispadon Klujber Katrin Pigniczki Krisztina Vlagyimir Golovin Debreczeni Klivinyi Kinga Bordás Réka. Fotó Kovács Péter/Nemzeti Sport

- Kedden megtörtént az olimpiai torna sorsolása. A magyar válogatott Franciaországgal, Brazíliával, Angolával, Spanyolországgal és Hollandiával került egy csoportba. Hogyan látja az esélyeket?
- Nem sírtunk bánatunkban, amikor megismerük, kik lesznek az ellenfeleink. Ha úgy játszunk, mint Debrecenben, akkor továbbjuthatunk a legjobb nyolc közé, az egyenes kieséses szakaszban pedig lehet tovább álmodozni. A sorsolás annyi nehézséget okoz egyelőre, hogy az olimpia előttre lekötött házigazda franciák elleni edzőmeccset lemondjuk,ezt a részt újra kell tervezni. De nem baj, majd Párizsban találkozunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában